3 conclusies over de badkamer van morgen

Experts inspireren meer dan 1000 gasten op de 1ste Desco Expo

 

 

 

 

 

 

 

Trends die de economie en samenleving beïnvloeden, worden elke dag druk besproken, maar werden nooit eerder zo intens ervaren. Op initiatief van badkamerspecialist Desco liep op 21, 22 en 23 september de Desco Expo op het terrein van Verbeke Foundation. Een ontdekkingstocht naar nieuwigheden in de sanitaire sector en een zoektocht naar trends die een duurzame toekomst mee vormgeven.

Desco pakte tijdens haar eerste Desco Expo uit met een opvallend concept in de kunsthallen van Verbeke Foundation. Gedurende drie dagen was de site het decor voor het delen van visies, expertises en ervaringen binnen drie thema's: ecologie, techniek en trends & design.

Maar liefst 6 experts binnen elk domein spraken de bezoekers toe. Volgende conclusies uit elke keynote zijn het te onthouden waard.

Conclusie 1: naar een duurzame deeleconomie met less is more

 

 

 

 

 

Nathalie Bekx, CEO Trendhuis, en Steven Vrommen, beter gekend als Low Impact Man en milieuactivist, lieten zich uit over het thema ecologie. De centrale vraag: 'Hoe laat je de economie draaien met ecologie en omgekeerd?'

Actueler kan het onderwerp niet zijn, vindt milieuactivist Steven Vrommen: " De consument is klaar voor meer efficiëntie en functionaliteit, nu moeten ondernemingen volgen. Mensen stellen zich steeds meer vragen bij verspilling en overvloed. Ze hebben bijvoorbeeld geen nood meer aan verschillende douchekoppen, maar één type dat hun verwachtingen op alle fronten tegemoetkomt én aansluit bij de groene gedachte. Bijkomend zie je de   maatschappij ook veranderen naar een echte deeleconomie. Groepsinitiatieven in de aankoop van energie, het delen van de kosten van de waterfactuur... Morgen en overmorgen krijgen we daar allemaal mee te maken."

Nathalie Bekx, CEO Trendhuis, spreekt uit eigen ervaring wanneer het gaat over de combinatie economie-ecologie. "Het is schitterend om te zien hoe milieugezind ondernemingen tegenwoordig zijn, maar dat alleen zorgt niet voor een duurzaam bedrijf. Net zo belangrijk is het menselijke overleg: goede arbeidsrelaties, sociale bescherming, diversiteit op de werkvloer, ontwikkeling van werknemers... In de huidige overgang naar een transparante deeleconomie is dat allemaal noodzakelijk om eerlijke, duurzame profit te realiseren."

Conclusie 2: natuurlijker en mannelijker

Ann Coen, interieurarchitecte bij Anne-Levine, kwam met een duidelijke analyse en eigen visie op de look and feel van de badkamer van de toekomst.

"Hout en aardse materialen zijn een voltreffer, dankzij hun wellness-uitstraling. Die natuurlijke trend herken je tegenwoordig overal in huis waardoor er steeds meer nieuwe toepassingen opduiken. Na de keuken zijn consumenten op zoek naar extra cachet en visueel interessante elementen in hun badkamer. Ik moedig fabrikanten en designers aan om nu te experimenteren met productieprocessen en vormgeving, want nooit eerder waren de vraag en de ruimte zo groot. Opvallend in de markt? De mannelijke wil. Specifiek licht, extra opbergruimte, een spiegel in de douche... Mannen vragen vandaag en morgen steeds meer details die vroeger geen aandacht kregen."

 

Conclusie 3: iedereen energiebeheerder

Luc Dedeyne, energieconsultant, en Damien Ernst, professor aan de Universiteit van Luik, spraken zich uit over de veranderingen in de energiemarkt en de mogelijke gevolgen ervan in ondernemingen of woningen.

Luc Dedeyne gaf inzicht in de ommezwaai die op til staat in het leven van de consument en producent: "De hele wereld gooit met ideeën en eisen, maar tegelijk loopt de evolutie maar zo snel als de wetgeving toelaat. De grote vraag die mensen zich stellen is: hoe kan ik zelf stroom voorzien? Warmteopslag is daarbij een centraal thema. Mensen zijn op zoek naar de beste manier om zelf energie te produceren en op te slaan, specifiek bedoeld voor ruimteverwarming, sanitaire watervoorziening en ventilatie. Laat als fabrikant en leverancier de thermostaten varen en innoveer op vlak van gebruiksgemak, bijvoorbeeld met apps en detectoren. Daar zit toekomst in."

Een concrete formulering voor de energie van de toekomst kwam van professor Damien Ernst, energie-expert en professor aan de Universiteit van Luik: "Een oplossing om energiebewuster én veiliger te leven in de toekomst is het gebruik van microgrids: kleine elektrische connecties die parellel functioneren met het centrale elektriciteitsnet. Bijzonder is dat die kleine connecties zich kunnen loskoppelen en vervolgens zelfstandig functioneren. Concreet bespaar je zo kosten en bouw je een bron die prima is voor de energietoevoer van kleinere gemeenschappen. Microgrids halen energie uit generatoren, batterijen en/of hernieuwbare bronnen, waaronder zonnepanelen."

conclusiesdescoexpo-nl.pdf

PDF - 1.9 Mb

cpconclusionsconclusiesdescoexpofr.pdf

PDF - 2.0 Mb

ficheproduitdescoexpofr.pdf

PDF - 1.1 Mb

productfiche-descoexpo.pdf

PDF - 1.1 Mb

Over Desco

Desco, in 1947 gestart als familiebedrijf en groothandel, is vandaag uitgegroeid tot een leidende speler in de sector van sanitair en verwarming. Vandaag staat de vierde generatie aan het roer en telt het team ruim 600 medewerkers. Er zijn 30 vestigingen in België om vaklui professioneel te ondersteunen. Het assortiment is erg ruim en omvat alle toepassingen voor badkamers, wellness, sanitair, ventilatie, verwarming en technieken. Vanuit het hoofdkantoor in Wijnegem en de verkooppunten in heel België, kunnen installateurs, architecten en eindgebruikers rekenen op een totaalpakket aan dienstverlening op maat.

www.desco.be